Seherezádé története

Seherezádé története Seherezádé története Ez a történet egy riport nyomán született. Már az előző Gondolat újságban is foglalkoztunk a kendő viselésével, főleg a Franciaországban történtek kapcsán. Ez egy nagyon fontos kérdés az Iszlámban, hiszen ez minden muszlim nő számára kötelező, akárcsak az imádkozás, a böjtölés Ramadanban stb.

Sajnos azonban ezt sok nő nem veszi komolyan. Számukra is példa lehet egy 17 éves francia lány, Seherezádé története, akit hosszas csatározások után kizártak a gimnáziumból, mert kendőt viselt.

fogyni iszlám

Kálváriájának híre számos muszlim csoporthoz eljutott. Miután kizárták a gimnáziumból, januárban 22 napos éhségsztrájkba kezdett. Később fő szimpatizáns gyűlt össze a városközpontban, hogy Seherezádé mellett tüntessenek. Seherezádé történetének az a célja, hogy felhívja a figyelmet a jogaink sárba tiprására. Íme Seherezádé személyes beszámolója: Seherezádé, emigráns muszlimok leszármazottja vagyok.

Milanovich Domi A környezettudatos emberek 4 fő ismérve A böjtöt általában a jó egészségügyi hatása miatt végezzük, felvetődik a kérdés, vajon a Ramadán böjt hogyan hat a szervezetre. Iráni kutatók a böjtölők fogyásáról, a vércukorszint csökkenéséről számoltak be, ami jó hatás, de a böjttel együtt jár a kiszáradás veszélyei is. Pro és kontra a böjtökről. Nyugati gondolkodásunk számára a böjt az ételekről való — átmeneti, de teljes napon át tartó - lemondást, koplalást és ideális esetben a test mellett a lélek megtisztítását jelenti.

Tavaly a Ramadan idején történt, hogy érdeklődésem fokozódott aziránt, hogy komolyabban megismerjem az Iszlámot. Rátaláltam egy kis könyvre, amely szinte minden muszlim könyvespolcán megtalálható. Anélkül kezdtem el imádkozni, hogy a szüleim tudtak volna róla. Azelőtt csak a Fatihát ismertem, amit Algériában tanultam az egyik unokatestvéremtől. Akár a Paradicsomban Amikor apai nagyanyám megtudta, hogy rendszeresen imádkozom, felajánlotta, hogy elkísér a mecsetbe, ahová ő is eljárt időnként.

Muszlim jelöltekért lobbizik egy keresztény pártnál a bajor püspök

Grenoblez-ben három mecset van, amelyek egyáltalán nem hivalkodó stílusúak. A Saint-Martin téren található a legnagyobb mecset, amelyért mi, itt élő muszlimok nagyon sokat tettünk és dolgoztunk.

A nagymamámtól kaptam egy kendőt és egy imaruhát. Ezelőtt még sosem jártam mecsetben, ezért egy kicsit féltem bemenni.

Seherezádé története

Azonban amikor beléptem, az olyan volt, mintha a Paradicsomba léptem volna be. Édesanyámmal egykorú nők fogyni iszlám idősebbek is voltak ott, de a legtöbben velem egykorúak voltak. A légkör nagyon kellemes volt, így hamarosan s megismerkedtem a velem egykorú lányokkal.

Annyira jól éreztem magam a mecsetben, hogy amikor csak tudtam, visszajártam oda és gyakran egész napokat töltöttem ott a nagymamámmal azért, hogy olvassak.

A legtöbb embernek a ramadán hallatán szegény, meggyötört arcú muszlimok képe ugorhat be, akik egy hónapon keresztül kínozzák magukat azzal, hogy nem esznek, nem isznak, és nem szexelnek napközben. Tény, hogy kell hozzá némi elhivatottság, de ezzel együtt ramadán hava egy igen különleges időszak - Egyiptomban nemcsak a muszlimok, hanem a nem-muszlimok, az egyiptomiaknak és a külföldieknek számára is egyaránt. Nagyon röviden a ramadán az iszlám naptár szerinti 9. Jelentősége, hogy ekkor nyilatkoztattak ki Mohamed próféta számára a Korán első sorai és a szent hónapok közül ezt jelölte ki Isten a Koránban fogyni iszlám böjtölésre. A ramadán havi böjt az iszlám vallás negyedik pillére, melynek szabályaihoz becsületesen tartják magukat a hívők — vallásos és kevésbé vallásosabb muszlimok is egyaránt.

Egy hét múlva hivatalosan is megerősítettem elkötelezettségemet az Iszlám iránt. Ezután minden természetesebbé és könnyedebbé vált. Naponta ötször imádkoztam, és olvasni kezdtem a Koránt. A Koránt Allah, a Teremtőnk küldte le útmutatásként a földi létünkhöz. Ez egy ún. Megtanultam felvenni egy tiszteletet parancsoló testtartást, amikor kimegyek az utcára.

fogyni iszlám

Ezelőtt sokszor jártam sportos ruhákban és overálban, de ezután muszlim nőhöz illő ruhákat kezdtem hordani. Számomra a kendő az Iszlám iránti elkötelezettséget jelenti, és engem egyáltalán nem feszélyez a viselése.

Fogadd el, hogy a kendő hozzám tartozik A tanév kezdete előtt elmentem az iskola igazgatójához, hogy engedélyt kérjek a kendő viseléséhez. Félve vártam a válaszát, és sajnos félelmem nem volt alaptalan, ugyanis megtiltották a kendő viselését, ezért egy hétig a vállamon volt, amikor iskolába mentem. Zavarban voltam, hiszen fiatalemberek és férfiak voltak a környezetemben, ezért újra felvettem a hidzsábot, de ekkor ott mindenki előtt kényszerítettek fogyni iszlám, hogy vegyem le.

Állítólag az egyik tanár panaszt tett rám. A gimnázium igazgatója magához hivatott. Édesapámmal együtt mentem. Igazgatói büntetést kaptam. Az apám az irodából kilépve találkozott egy barátjával, aki hivatalos okmányokat nyújtott át fogyni iszlám, amelyek véletlenül épp nála voltak.

Ezek Állami tanítási határozatok voltak fogyni iszlám a montfermeili ügyből fakadó igazságszolgáltatást taglalták, és arról szólnak, hogy fogyni iszlám sincs joga megtiltani a kendő viselését, ha ez nem zavarja a közrendet, ha nem provokatív, ha nem propagál és ha nem használják a kendőt dawa- ra. Másnap bevittem az iskolába egy másolatot a határozatokról, hogy megvédjem magam. A diákok nem kérdeztek semmit, hiszen a fiatalokat ezek a dolgok nem zavarják. Csak a marokkói muszlimok üzenték nekem azt, hogy sok nő példaképe lettem, mert régebben azt gondolták, hogy haladni kell a korral, hogy megállítsuk a tudatlanság terjedését, de az én példám most emlékeztette őket arra, hogy feladatunk, küldetésünk van a világban.

Egy ideig nem piszkáltak az iskolában, aztán a tornaórán újra probléma adódott abból, hogy kendőt viseltem. A tanár megkért arra, hogy vegyem le. Arra utalt, hogy korábban már megtiltották nekem a kendő viselését. Én azonban ezt megtagadtam és az órák alatt felöltözve maradtam.

Később szerettem volna erről beszélni a tanárommal, de nem tudtam, mert kórházba került. A testnevelő tanárok sztrájkba kezdtek.

Én többé nem jártam órára. A világi jelleg eléggé tág fogalom.

Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, amit az Államtanács mond. Úgy gondolom, hogy mindenki azt visel, amit akar addig, amíg ezzel nem sérti meg a többi ember határait. Persze ha valaki horogkereszttel érkezne a suliba, az több okot adna a betiltásra, mint a hidzsab. A kendő tiltása növeli a feszültséget, azonban elfogadása toleranciát teremt. Ezért meg kell tanulnunk ezzel együtt élni. Nővérek és fivérek Júliusban Lyonba utaztam egy nálam kicsit idősebb muszlim nőtestvéremhez, aki filozófus.

Sokat beszélgettünk, később pedig leveleztünk. Vele és hozzá hasonló diákokkal találkoztam egy könyvtárban.

fogyni iszlám

Az egyikük pszichológia, a többi lány történelem, angol, illetve matematika szakos hallgatók. Velem egyidősek volt, amikor felvették az Iszlám vallást.

Account Options

Többnyire az egyetemen találkoztak, ahol hittanórákat szerveztek és megbeszélték azok menetét és témáját. Kialakult egy muszlim fiatalokból álló társaság, akik együtt tanultak az Iszlámról akida-t hittantarab nyelvet és a szúrák magyarázatát. Én is jártam ezekre az órákra. Egyik nőtestvérem a világtörténelemről, aktualitásokról beszélt, kiemelve azokat a dolgokat, amelyek a muszlimokat érintik.

Egy másik alkalommal egy török mecsetbe mentem egy 16 éves francia gimnazista lány tanúságtételére. Lyonból Savoie- ba utaztunk egy gyermeküdülőbe, ahol muszlimok szerveztek tábort, ahol nők oktattak.

Három fiatal nem muszlim fiú is volt ott.

Ma van Amália napja!

Azért mentem el ebbe a táborba, hogy megismerkedjek más muszlim lányokkal is. Kés az iskolában Amikor hazaértem, rossz előérzetem támadt. Mintha vártak volna, azért, hogy még jobban összetörjék lelkemet. És sajnos tényleg így lett. A gimnázium igazgatója beszédet tartott az új házirendről, a világi jellegről, a fejkendőről, karcsúsító maxi sapkáról és a kalapról. Félreállított engem, és megkért arra, hogy ha elolvastam az új szabályzatot, akkor vegyem le a kendőt.

Hála Istennek sikerült újra megvédenem a kendőmet.

fogyni iszlám

Később újra behivattak a szüleimmel együtt az iskolába, ahol közölték velem, hogy elbocsátanak. Ez a vakáció előtt 10 nappal történt. Amíg fogyni iszlám folyosón vártam minden apró zaj hallatán azt gondoltam, hogy a hátam mögött cbs fogyás beszélnek. Végül tudatták velem, hogy elfogadnak kendővel a tanórákon, kivéve a tornaórán, ahol többé már nincs jogom ahhoz, hogy bármit viseljek a fejemen.

Arra gondoltam, hogy mennyi erőfeszítést tettek a tanárok annak érdekében, hogy levegyem a kendőt; levettem hát a kedvükért és azért, hogy résztvehessek a tornaórákon. Mikor a tornatanárom meglátott, teljesen elvörösödött és megparancsolta, hogy öltözzek át tornaruhába, azonban ezt már megtagadtam.

Mindenáron arra akartak kényszeríteni, hogy végleg levegyem a kendőmet.

fogyni iszlám

A tornatanárnőm az igazgatóhoz küldött, aki figyelmeztetett, majd összehívta az igazgatótanácsot. A filozófia tanárom, akivel sokszor beszélgettünk, azt javasolta, hogy hordjak parókát. Én azonban azt fogyni iszlám, hogy ez nem lenne logikus, mivel a muszlim nőnek takarnia kell a haját.

EZ IS ÉRDEKELHET!

Végül én javasoltam azt, hogy főkötőt teszek fogyni iszlám hajamra, mert az legalább diszkrét és kellemes külsőt ad. A tanárom azonban teljesen elzárkózott javaslatomtól. Egy hétfői reggelen tíz tanár várt rám az igazgatói irodában.

Amikor megláttam, hogy mindannyian ott állnak, megijedtem, hiszen ez a fogadtatás félelmet ébresztett bennem. Éreztem, hogy elfehéredek. Sarokba akartak szorítani.

Fellegi Tamás Mostanában kevesebb szó esik az Iszlám Állam elleni harcról, pedig az a lényeges területeken meglepően jól halad. Moszulban már csak egy zsebkendőnyi területük van, Rakka körül a kurd vezetésű ostromgyűrű szorul köréjük, ezen túl már csak a sivatag marad nekik.

Egyik nap édesanyám nadrágszoknyáját vettem fel, de az egyik tanárom figyelmeztetett, hogy a ruházatom iszlám jellegű. Zaklatottan téptem le a kabátomat, hogy megmutassam neki a nadrágszoknyámat. Apám ekkor értette meg azt, fogyni iszlám azzal, hogy lánya muszlim lett, egyben céltáblává is vált.

Egyik nap az igazgató arra kért, hogy kérdezzem meg az imámot, hogy y2k fogyás őt. Mintha az én imámom lett volna.

Olvassa el is