Vásáry Tamás

Vásáry Tamás 1933 augusztus 11-én született Debrecenben (Magyarország). 8 éves korában Mozart K. 107-es D dúr zongoraversenyét játssza szülővárosában, ahol következő évben szólóestet ad. Ettől kezdve rendszeresen koncertezik, mint csodagyerek. Ez idő tájt bemutatják Dohnányi Ernőnek az akkori magyar zeneélet fejedelmének, aki egyedi kivételt tesz ilyen korosztályú gyerekkel felajánlva, hogy tanítsa, de erre csak rövid ideig kerülhet sor, mert Dohnányi elhagyja Magyarországot.

Vásáry 14 évesen megnyeri Budapesten a Zeneakadémiai Liszt verseny első díját. 1953-ban művészi oklevelet kap a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Még ez évben kinevezik Kodály Zoltán tanársegédjének a Zeneakadémia szolfézs tanszékére, majd állami küldetésben olyan sikerrel szerepel Moszkvában és Leningrádban, hogy ezután Magyarországon sztár kategóriába kerül. Mester bérletben ad szólóestet, Fischer Annie partnere Mozart Es dur kettősversenyében, az ország első karmestereinek Ferencsik Jánosnak és Somogyi Lászlónak vezénylete alatt játszik. A következő években 4 nemzetközi verseny díjazottja. (1955 varsói Chopin verseny, 1955 párizsi Marguarite Long verseny, 1956 brüsszeli Erzsébet királyné verseny, 1957 Rio de Janeiroi-i nemzetközi verseny).

1958-ban első Liszt lemezét a Deutsche Grammophonnál Londonban a hónap legjobb lemezének választják, és jelölést kap az év legjobb lemezére. 1961-ben nagy sikerű londoni bemutatkozása a Royal Festival Hallban elindítja nemzetközi karrierjét. Ettől kezdve évi 100 koncert átlag mennyiségű hangversenyt ad a világ legfontosabb zenei központjaiban (London, Párizs, Berlin, Bécs, Róma, Madrid, Lisszabon, Luxemburg, Stockholm, Oslo stb.) 1962-ben George Szell mutatja be New Yorkban a Carnegie Hallban. Rendszeresen lép fel a világ legfontosabb zenekaraival és legnagyobb karmestereivel, mint Ernest Ansermet, André Cluitens, Paul Kletzki, Ferenc Fricsai, André Previn, Claudio Abbado, Simon Rattle, Wolfgang Sawallisch, Eugen Jockhum, Erick Leinsdorf, Antal Dorati, Bernard Haitink, Kurt Sanderling, György Solti, Rudolf Kempe, Neville Marriner, Adrian Boult stb. A legfontosabb fesztiválok vendége, mint Salzburg, Edinborough, Berlin, Granada, Aldeburgh, Tanglewood (U.S.A.), Cleveland Blossom, Streza, Hong-Kong, London South Bank Festival, BBC.Prom. Holland Fesztivál, Tavaszi Fesztival (Budapest). Mint karmester, több mint 100 zenekarral dolgozott, köztük a legrangosabbakkal, mint Berlin Philharmonic, New York Philharminic, Washington National, Dallas, Detroit, Houston, Baltimore, Denver, London Philharmonic, London Symhony, Royal Philharmonic, Philharmonia, Orchestra National de France, Santa Cecilia (Roma), Torino Rai, Spanish National, stb. Két angol zenekar igazgatója és első karmestere: Northern Sinfonia (1979-1982), Bournemouth Sinfonietta (1989-1997). A Magyar Rádio Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója 1993-2004 között, 2015 májusától ismét elnyeri ezt a pozíciót. Örökös tiszteletbeli főzeneigazgatójának 2004-ben nevezik ki.

Mozart operákat dirigál az Aldeburgh Fesztiválon (Il Re Pastore), Londonban a Sadlers Wells Theaterben (Figaro házassága), Cambridge (Figaro házassága), Sevilla (Don Giovanni), Varázsfuvola (Budapest), Verdi Rigoletto Budapest, Gluck Orpheo (Budapest.)

7 lemezgyárral vett fel lemezeket (Supraphon, Deutsche Grammophon, Chandos, Academy Sound and Vision, Collins Classic, Hungaroton). A Deutsche Grammophonnál Liszt, Chopin, Brahms, Debussy, Rahmanyinov és Mozart művekből több mint 20 lemeze van. Ezek között szerepel az 1965-ös 8 lemezből álló Chopin album, az 1983-as Brahms összkiadásban 3 szóló lemez, a Triók és Kvartettek a Berlin Filharmonikusok szólistáival, 2 Mozart Zongoraverseny a Berlin Filharmonikusokkal, és a teljes Rachmanyinov Zongoraverseny sorozat a London Szimfonikusokkal. Az ASV.-nél készített Liszt lemeze 1991-ben Magyarországon Nagy Díjat, valamint a Hungarotonnál felvett Dohnányi Hegedűverseny lemeze Midem díjat nyer. A Hungaroton felvételeiben szerepel az összes Beethoven, Schubert, Schumann és Brahms szimfónia.

A Magyar Televízió számára 10 zeneszerzőről készít zenés előadás sorozatot “A Zenén Túl” címmel. Ebből 4 megjelenik videókazetta formájában is. Az olasz-magyar koprodukciós Gluck Orpheo filmben valamint Tony Palmer 2007 decemberében bemutatott Vaughan Williams filmjében vezényel. A Duna Televíziónak filmet készít Lisztről, Chopinről, Schubertről, Schumannról, Debussyről, Kodályról. 2005-ben a “Mindentudás egyetemén” tart előadást Lisztről. 1992-ben videó felvétel készül az olasz RAI- nak Rómában a komplett Beethoven hegedű-zongora szonátákból Uto Ughi hegedűművésszel.

Kamarazene partnerei közt szerepeltek Mstislav Rostropovizs, Yo-yo Ma, Isaak Stern, Henryk Szering, Jozsef Szigeti, Yuri Bashmet, Dietrich -Fischer Diskau, Jan-Pierre Rampal, James Galway, Maurice André, Gundula Janowitz Stb.

2003-tól rendszeresen közös produkcióban lép fel Tunyogi Henriett balett művésznővel, így Magyarországon, Olaszországban, Spanyolországban, Izraelben, Japánban, Kínában. 2004 óta negyedszer kaptak meghívást a Budapesti Tavaszi Fesztiválra.

2003-ban “A Zenén Túl” címmel megjelenik könyve. 2005-ben “Beszélgetés Tamás Vásáryval” címmel Thomas Böttger ir róla könyvet, ami Németországban jelenik meg. 2010-ben kiadják verseskötetét “Szavakon túl” címmel. 2013-ban megjelenik Üzenet című életregényének első része, második része 2016-ban jelenik meg.

Kitüntetései: Bach és Paderevszki érmek (medals) London, a londoni Royal College of Music, valamint a Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja. Művészetek Érdemrendjének Tiszti fokozata (Chevalier des arts et lettres) Franciaország. Magyarországon a Magyar Érdemrend Középkeresztje, Kossuth díj, Millenáris Kölcsey díj, 2 Köztársasági Elnöki Arany érem, Magyar Örökség díj, Bartók Béla – Pásztory Ditta Díj, Pro-Arta díj, a Magyar Kultúra Követe, Debrecen város díszpolgára, a Debreceni Egyetem dísz doktora, a Nemzet Művésze díj.

2006-ban megalapítja a Kodály Zoltán Világifjúsági Zenekart, amellyel minden évben Magyarországon és külföldön (Brüsszel, Párizs, Milánó, Prága) is fellépnek. 2013-ban a magyar kormány Vásáry Tamás Ösztöndíjat alapít zenei és önkéntes kategóriában. 2017-ben megalapítja a Vásáry Tamás Alapítványt, amely felkarolja és működteti a Közel Hozzánk programot. A Közel Hozzánk program gyermekotthonban élő gyermekek és hajléktalan élethelyzetű személyek fejlesztése, lelki és társas jóllétének növelése érdekében alakult és működik.

Bezárás