Boletim NEPAE-NESEN

van fogyás

Milanovich Domi A környezettudatos emberek 4 fő ismérve Lehet, hogy felesleges fogyókúrázni, hiszen a diéta befejeztével hamarosan úgyis visszajönnek a plusz kilók? Egy friss tanulmány pesszimista képet fest a dologról.

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

A legtöbben a plusz kilóktól való van fogyás tűzik ki célul, amikor diétázni kezdenek. Az eredmények azonban sokszor csalódást okoznak: hiába minden igyekezet, nem sikerül a kívánt mennyiségben lefogyni, a fogyókúra végeztével hamar visszatérnek a leadott kilók, illetve más pozitív hatások — a vérnyomás és a koleszterinszint csökkenése — sem bizonyulnak maradandónak.

Egy nemrég, a British Journal of Medicine hasábjain publikáltkínai és kanadai szakemberek által végzett kutatás úgy találta, az emberek nagy többsége hasonló, negatív tapasztalatokkal rendelkezik a diétázással kapcsolatban — adta hírül a Harvard Medical School.

van fogyás

Hamar visszaszedték a leadott kilókat A tudósok korábbi, utánkövetéses kutatás adatait vetették össze, amelyekben összesen 22 ezer túlsúlyos vagy kórosan elhízott személy vett részt, akik a tizennégy legnépszerűbb fogyókúrás módszer — köztük az Atkins- és a DASH-diétailletve a mediterrán étrend — valamelyikével próbáltak megszabadulni felesleges kilóiktól.

A vizsgált személyek átlagosan hat hónapig fogyókúráztak, a tudósok pedig a tizennégy módszert három kategóriára osztották: alacsony zsír- alacsony szénhidrát- és csökkentett makrotápanyag-tartalmú fogyókúrákra.

van fogyás

A féléves diétát követően az alanyok testsúlya, vérnyomása és koleszterinszintje valóban csökkenést mutatott, ez a pozitív változás azonban nem bizonyult maradandónak. Egy évvel később már sokkal borúsabb eredményekről számoltak be a vizsgálatok. Az alacsony zsír- és szénhidráttartalmú diétákkal átlagosan kilót sikerült fél év alatt leadniuk a résztvevőknek, van fogyás makrotápanyagokban szegény fogyókúrákkal ennél valamelyest kevesebbet.

PROTEIN porok a FOGYÓKÚRÁBAN - 40kg fogyás és ami mögötte van

Egy éven belül azonban a többség visszaszedte az elveszített kilókat. A vérnyomás- és koleszterinszint szintén visszaállt a korábbi értékre.

Ez alól egyedül a mediterrán étrend volt kivétel — az ezt követőknél az LDL-koleszterin vagyis a rossz koleszterin szintje ennyi idő elteltével sem kúszott vissza.

van fogyás

A különböző fogyókúrás módszerek között hosszú távú eredményeiket tekintve nem találtak lényeges különbséget a kutatók. Mennyire tartós a fogyás? Robert H.

Alultápláltságot jelent.

A vizsgált kutatások kizárólag olyan személyekkel foglalkoztak, akik fél év után abbahagyták a diétát. A helyes táplálkozás lényege pedig éppen az — magyarázza a van fogyás —, hogy nem egy alkalmi, nehezen követhető diétát, hanem olyan, könnyen betartható, mégis egészséges étrendet kezd követni az ember, amit állandó jelleggel a magáévá tesz.

van fogyás

A kutatás legfontosabb tanulsága, hogy nincs lényegi különbség az eltérő étrendek között. Ez nagy választási szabadságot ad, hogy mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb, legkönnyebben követhető megoldást.

Írta: Wellness Magazin Csak egy heted van arra, hogy lefaragj a súlyodból? Nem lehetetlen, hogy leadj akár kilót is — mutatjuk, hogyan csináld okosan! A fogyás sikerének hosszú távú titka, hogy a zsírbevitelt tudatosan visszafogd. Ha viszont rövid idő alatt szeretnél gyors eredményt elérni a fogyásban, akkor érdemes a szénhidrátok és a zsírok bevitelét egyaránt csökkenteni. A testednek kell a szénhidrát, hogy megfelelően működjön — a fogyás érdekében ezt ebédig vidd be.

Shmerling egyébként a méltán népszerű, az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztását preferáló mediterrán étrendet ajánlja, amelynek pozitív hatásait számtalan tanulmány bizonyította már. Szintén fontos, hogy mielőtt belevágsz egy diétába, konzultálj orvosoddal, esetleg kérd táplálkozási tanácsadó segítségét.

Ne maradj le semmiről!