Tehenek anyagcseréje A nagy tejhozamú tehenek egyik leggyakoribb anyagforgalmi problémája a zsírmobilizációs betegség. Az egyoldalúan tejhasznú fajták ilyen a holstein-fríz is és a nagy tejtermelésre szelektált állományok tartási, méginkább takarmányozási igényeit sok üzemben nem tudták kielégíteni, ráadásul a bőtejelő tehenek egyébként is érzékenyebbek a betegség iránt.

Senki sem tudja, miért pusztulnak a tehenek ezen az érdekes helyen

Az is kétségtelen, minél inkább kiszakítjuk az állatot természetes környezetéből, annál több feltételről kell mesterségesen gondoskodnunk, s minél nagyobb termelőképességű ez az állat, a gondoskodásnak annál fokozottabbnak kell lennie, mert annál igényesebb. Ha az állatok biológiai igénye és az általunk nyújtott mesterséges környezet összhangja felborul, először a fajukra jellemző viselkedésformák változnak meg, később termelésük csökkenésével védekeznek, majd amikor már a védelem is "kimerül", különböző betegségek lépnek fel.

A legértékesebb fajta is csődöt mond, ha - nem oda tesszük, ahova való tehenek súlycsökkenése ; - nem azt kapja, amit megérdemel takarmányozás ; - nem tudatosan, hanem ötletszerűen alkalmazzuk a tenyésztési módszereket. A tartási, takarmányozás, szakmai hibákat nem lehet fajta-kérdéssel megoldani.

Senki sem tudja, miért pusztulnak a tehenek ezen az érdekes helyen

Nincs szomorúbb látvány, mint amikor a genetikai képességei szerinti évi legalább 8 literes tejtermelésre képes holstein-fríz tehén egy "düledező" istállóban sínylődik, ahol még az alaptakarmányokat sem kapja meg.

A zsírmobilizációs betegség a nagy tejtermelésű tehenek tehenek súlycsökkenése. A tejtermelés energiaigénye az életfenntartó szükséglet többszöröse. Ellés után, vagyis a tejtermelés megindulásakor a takarmányfelvétel nincs összhangban a hirtelen megnövekedett energiaigénnyel, annál inkább, mert a tejtermelés csúcsa az ellés utáni Ezt az energiahiányt a zsírraktárak "mozgósításával" pótolja.

Közismert, hogy a laktáció első hat hetében a testtömegveszteség megközelíti tehenek súlycsökkenése napi 1,5 kilogrammot. Ez után javul ugyan az energia-egyensúly, de a negatív energiamérleg csak a tejtermelés 3.

• Senki sem tudja, miért pusztulnak a tehenek ezen az érdekes helyen Origo
  • A takarmányozás hatása a tej és tejtermékek minőségére A tehenek tejtermelése a korszerű szelekciós eljárások bevezetésének, a takarmányozási ismeretek gazdagodásának, valamint a tartástechnológia javulásának eredményeként hazánkban is jelentősen növekedett az elmúlt két évtizedben.
  • Mi a mágnes a tehenek számára? - Életmód
  • Mi a mágnes a tehenek számára?
  • Inni és lefogyni

A tejjel nagy mennyiségben eltávozó zsír további energiaveszteséget jelent a tej energiatartalmának közel felét a tejzsír adja.

Az energia pótlására elsősorban a bőr-alatti kötőszövetben lévő zsírraktárakból történik meg a "mozgósítás", a zsírmobilizáció, mely tehenek súlycsökkenése mértékben minden tehenek súlycsökkenése tehénnél megfigyelhető, de különösen szembetűnő a szárazonállás ideje alatt igen jól tartott, "felhizlalt" teheneknél, hiszen itt bőséges a zsírraktár.

Ezeknél akár napi 2 kg testtömeg-csökkenés is lehetséges. Itt már olyan nagyfokú a "zsírbontás", hogy a szervezet minden mobilizált zsírt fel sem tud használni, ennyi az energiaveszteség pótlására és a tejzsír képzéséhez sem kell, ezért annak egy része a különböző szövetekben rakódik le, előszeretettel a májban, vesében, szívizomban, vázizmokban.

Mi a mágnes a tehenek számára?

Így alakul ki a "zsírmáj", s mert a máj az egész szervezet anyagorgalmában főszerepet játszik, a szervezet egészének működése kárt szenved. Szükséges megjegyezni, hogy bizonyos fokú zsírmozgósítás élettani jelenség minden ellés után, zsírmobilizációs betegséget a mozgósítás mértékének jelentős növekedése okoz. A zsírmájbetegség is zsírmobilizációs betegség, de utóbbi "tágabb" kategória. A klinikai tünetek szerint is különböző kórformái vannak: Pl. Az előbbi, tehenek súlycsökkenése klinikai tünetekben megnyilvánuló formák mindegyikének azonos a kóroktana, nevezetesen a tartalékzsír fokozott lebontásából származó szöveti és szervi elzsírosodás, mely mindig a májban a legkifejezettebb.

A betegségek kiváltásában pycnogenol fogyás fenntartásában a fő okok mellett túlzott elhízás, ellés utáni hirtelen energiahiány, májkárosodás más - itt nem részletezett - tényezők is szerepet játszanak emésztési zavarok, toxikózisok, más anyagcsere-betegségek, ellés-körüli betegségek és ártalmak, hormonrendszer működészavarai, stressz-hatások stb. Melyek a zsírmobilizációs betegség tünetei?

tehenek súlycsökkenése

A tünetek változatosak lehetnek és főként a máj elzsírosodásának mértékétől függnek. A heveny, gyors lefolyású esetek legtöbbször ellés után nappal jelentkeznek: az állat bágyadt, étvágytalan, először az abrakot utasítja vissza.

Ha áll, hátát púposítja, ha fekszik, fájdalmasan nyög, különösen akkor, amikor a májtájékot megnyomkodjuk.

Egy-két nap után hasmenést észlelünk, a bélsár híg, sárga színű. Kondícióromlás a gyors lefolyás miatt nem észrevehető. Rossz előjel az aluszékonyság, mert ezt általában kóma követi, s mély kómában elhullás.

tehenek súlycsökkenése

A heveny forma gyakran ellési bénulással együtt fordul elő, ilyenkor korábban, már elléskor vagy röviddel azután jelentkezik, több esetben remegés, izgatottság, görcsök és a görcsös-kómás állapot váltakozása figyelhető meg. Különösen előhasi üszőkben gyakori a vázizmok elfajulása miatti elfekvés, amikor jobb általános állapot ellenére az állat nem kelthető fel.

Kérődző állatok takarmányozása | Digitális Tankönyvtár

A lassúbb lefolyású, félheveny esetekben az állat bágyadt, étvágya szeszélyes, az étvágycsökkenés mérsékelt, jellemző a szőrborzoltság és a feltűnő lesoványodás. A tehén az átlagosnál többet fekszik, nehezen bár, de azért felkelthető, aluszékonyság, méginkább kómás állapot nem alakul ki. A betegség akár több hétre is elhúzódik, a soványodás és tejcsökkenés után az étvágy akár beavatkozás nélkül is visszatérhet.

Tehenek súlycsökkenése az ún. A tejnek mind a mennyisége, mind a zsírtartalma csökken, a tehén korábban elapaszt.

Szarvasmarhatenyésztés | Digitális Tankönyvtár

Ennél a formánál érdekes módon gyakoribbak az ellés körüli problémák nehézellés, magzatburok-visszatartás, méhgyulladás, tőgy-gyulladás. Tél végén és tavasszal a zsírmobilizációs betegségek gyakoribbak. Ebben az időszakban gyakoribbak az ellések is, gyakoribbak a gyengébb minőségű takarmányok, gyakoribb a takarmányváltás, az állat energiatartalékai inkább kimerülőben vannak. A tavaszi, gyakran átmenet nélküli zöldetetés, legelőre-hajtás sem kedvez az emésztési folyamatoknak.

Még egy közepes termelőképességű állat egészségromlás nélkül is képes "kivédeni" kisebb-nagyobb környezeti ártalmakat, vagyis "többet kibír", az érzékenyebb idegrendszerű, labilisabb hormonháztartású, magasabb anyagcseréjű, nagy tejtermelésű tehén a kisebb környezeti hibákra - köztük takarmányozási hibákra is - valamilyen anyagforgalmi zavarral "válaszol".

tehenek súlycsökkenése

Mivel utóbbiak a tehenek súlycsökkenése rontják, a termelés limitáló tényezőivé válnak, a mutatók jórészt ezek függvényében "beállnak" vagy tehenek súlycsökkenése. Megelőzésének szempontjai: A zsírmobilizációs betegség - csakúgy, mint a többi anyagforgalmi zavar - termelésarányos takarmányozással előzhető meg, mely egyet jelent a biológiai alapokon nyugvó takarmányozással.

Ezt persze könnyű hangoztatni, annál nehezebb a gyakorlatban megvalósítani. Termelésarányos takarmányozás - főbb szempontokat: - meg kell akadályozni a vemhesség alatti elhízást!