Melyik sporttal tudod legjobban égetni a kalóriákat? | Peak Man

Mit kell enned, ha fejben ott kell lenned?

Gara Tícia A fizikai sportoknál közismert tény, hogy a táplálkozás hatással lehet a sportoló teljesítményére, de a szellemi teljesítményt ritkán kapcsoljuk össze a sportdietetikával. Pedig amikor szellemi aktivitásról van szó, agyunk nem viselkedik másként, mint  a testünkben található izmok: neki is cukorra van szüksége a zavartalan működéshez.

sakk fogyás

Legyen szó fontos sakkmérkőzésről vagy egyetemi vizsgáról, amikor meg akarjuk támogatni agyunkat egy nagy megmérettetés előtt, a legtöbb ember akaratlanul is a csoki és sakk fogyás gyümölcs után nyúl. Tény, hogy ezeknek az ételeknek magas a cukortartalmuk, és a vérben keletkező hirtelen cukorsokk hamar eljut az agyhoz. A  modern táplálkozási kísérletek azonban bebizonyították, hogy tartós, megerőltető szellemi munka esetén másként kellene táplálkoznunk.

Egy es argentin tanulmány 72 nemzetközi sakk fogyás 55 férfi és 17 nő étkezési szokásait vizsgálta a versenyek alatt a éves korosztályban. Kiderült, hogy a versenyzők 36,1 százaléka kihagyja a nap legfontosabb étkezésének tartott reggelit, amiben közrejátszhat az is, hogy sok sakkozónak a versenyek alatt megváltozott napirendjébe nem fér bele a reggeli.

A versenyek alatt a játszmák jellemzően délután kezdődnek, és a sakkozók többsége a lejátszott parti után órákat tölt a számítógép előtt, hogy elemzőprogramok segítségével próbálja megérteni az elkövetett hibákat. Sokan szeretik megtervezni a másnapi ellenfél ellen bevetendő stratégiát, ezért nem ritka, hogy a felkészülés belecsúszik az éjjeli vagy akár a kora hajnali órákba is.

Számos sakkozónak így elcsúszik a biológiai órája a normál napirendhez képest, és nehezen tér magához a reggeli órákban.

Igenis számít a fizikum

Az ebédre általában pár órával a játszmák előtt kerül sor. A nagymesterek 66,7 százaléka ügyel arra, hogy ne fogyasszon olyan ételt, ami túlzottan megterheli a gyomrot. Sakk fogyás nehezen emészthető ételek túlságosan sok vért és oxigént vonnak el az agytól, ami egy sakkozó esetében a legfontosabb munkaeszköz.

sakk fogyás

A sakkpartik alatt a versenyzőknek minden lépés után rengeteg változatot kell leszámolniuk, és ahhoz, hogy az agy ilyen hosszú időn át egyenletes teljesítményt nyújtson, üzemanyagra van szüksége. A vizsgált játékosok szinte kivétel nélkül fogyasztottak valamilyen ételt a játszmák alatt.

A csokoládék, gyümölcsök és különböző müzliszeletek bizonyultak a leginkább kedvelt tábla melletti ételeknek, annak ellenére, hogy ezeknek az élelmiszereknek köztudottan magas sakk fogyás glikémiás indexük GI. A GI az ételek vércukoremelő tulajdonsága: minél magasabb ez az érték,  annál meredekebben emelkedik a vércukor szintje, majd óra elteltével hirtelen zuhan alá. A sakkozó agya ezekre rendkívül érzékenyen reagálhat, ami fatális elnézésekhez, úgynevezett sakkvaksághoz vezethetnek.

A dietetikusok a cukortartalmú ételek helyett a lassan felszívódó szénhidrátokat javasolják, amik nem okoznak ilyen hullámvasutat a sportolók vércukorszintjében.

Hírlevél feliratkozás

Mit egyen a sakkozó? Ha az agy nem kapja meg a megfelelő energiát, akkor cukor híján a fehérjét fogja elkezdeni lebontani. Ez okozza a nagymértékű fogyást a versenyek alatt, azonban nem mindegy, hogy a súlyvesztés zsírból vagy izomból történik. A legjobb megoldás tehát valamilyen szénhidrát és rost kombinációja.

Milyen sporttal tudod legjobban égetni a kalóriákat? Elégedetlen vagy a súlyoddal, netán az úszógumid zavar? A sport megoldás ugyan, de siker érdekében nem elég, ha például golfozni jársz! Olyan sportágat kell választanod, ami hatékonyan égeti a kalóriákat! Melyek a legjobbak erre?

A telített zsírsavakban, glükózban és fruktózban gazdag étrend ráadásul egyértelműen akadályozza a kognitív funkciók megfelelő működését. Mindezt egy olyan kutatás is alátámasztjaamit 2-es típusú cukorbetegséggel diabetes mellitus diagnosztizált felnőtteken végeztek. A regnáló sakkvilágbajnok, a négyszeres világelső norvég Magnus Carlsen gyerekkorától kezdve szinte kizárólag narancslevet fogyasztott a játszmák közben, de feltűnt neki, hogy az italban található nagy mennyiségű cukor miatt hamarabb következik be nála a mentális fáradtság.

Mit eszik a világbajnok?

Sportdietetikussal való konzultáció után Carlsen lecserélte kedvenc italát, és azóta speciális csokoládéval kevert proteines ital fogyaszt. A kálciumban és fehérjében gazdag turmix biztosítja a játszma alatti folyamatos energiaellátását.

Carlsen a játszmák alatt rágógumit is rág, amióta egy as brit tanulmány kimutatta, hogy a rágózás segít fenntartani a koncentrálóképességet. Carlsen óta világbajnok és sokak szerint a rendkívül fegyelmezett sportolói életmódja is közrejátszik abban, hogy mind a négyszer megvédte a címét.

sakk fogyás

A sokszor órán át tartó játszmák végén a koncentrációs legjobb stimuláns alapú zsírégető megfelelő szinten marad, míg a többieké az energiahiány és a fáradtság miatt szemmel láthatóan a romlik.

Kutatások kimutatták, hogy már 2 százalékos dehidratáltság rontja az agy pszichomotoros teljesítményét, csökkenti a rövid távú memóriát és az objektív döntéshozatalhoz szükséges képességeket. A folyadékfogyasztás mind a felkészülési, mind a versenyidőszakban kiemelten fontos, ezért elsődlegesen a professzionális sakkozók folyadékfogyasztásának mennyiségét individuálisan lenne szükséges meghatározni és az intervenciókat közösen véghez vinni.

sakk fogyás

A fizikai aktivitásnak ugyanolyan fontos szerepe van, mint eddig, azonban az intenzív és a mérsékelt testmozgások összehangolása a professzionális sportolóknál indokoltabb. A NOB óta ismeri el a sakkot olimpiai sportágként, és a Nemzetközi Sakkszövetség FIDE azóta próbálja elérni, sakk fogyás a sakkolimpiát a hivatalos olimpiai játékok között rendezzék meg. A FIDE az olimpiai lobbitevékenység részeként a nemzetközi sakkversenyeken bevezette a doppingtesztek használatát.

Itt a bizonyíték, a sakk igenis kemény sport

A sakkozók tiltólistáján ugyanazok a gyógyszerek és hatóanyagok tiltottak, mint a fizikai sportoknál, hiszen nehéz lenne különválasztani a csak sakkozókra érvényes tiltott szereket. A teszteken, amiket a gyakorlati tapasztalatok alapján nem szoktak túl komolyan venni, eddig egyetlen sakkozó sem akadt fenn, kivéve az ukrán exvilágbajnokjelöltet, Vaszil Ivancsukot. A as drezdai sakkolimpián kötelezték először doppingvizsgálatra a szúrópróbaszerűen kiválasztott sakkozókat, és Ivancsuk megtagadta a mintavételt, ami abban az esetben is doppingvétségnek minősült.

Az ukrán sakkozónak kétéves eltiltással kellett szembenéznie, de a FIDE végül Ivancsuk parti utáni mentális állapotára tekintettel elengedte a büntetést.

Az sakkolimpiákon és a világversenyeken azóta is rendszeresen ellenőrzik a versenyzőket. A vizsgált alanyoknak két hatóanyag hatására növekedett a teljesítményük: a modafinilére és a metilfenidátéra. A modafinil növeli az éberséget, javítja a hangulatot, felgyorsítja a reakcióidőt és fokozza a koncentrációs készséget.

 1. Jel fogyás
 2. Fogyás erdő va
 3. A súlycsökkentő kötőanyagom
 4. Megosztom Az emberek többsége megmosolyogja, ha a sakkról mint profi sportról van szó.

A gyógyszert a narkolepsziától és kóros aluszékonyságtól szenvedő betegeknek írják fel, de az USA-ban rendkívüli népszerűségnek örvendő gyógyszert főként a vizsgaidőszak alatt éjjel-nappal tanuló fiatalok, éjszakai műszakot vállaló dolgozók és katonák használják. A modafinil hosszú távon számos káros mellékhatást okozhat, ezért használatát csak rövid távon javasolják.

A legnépszerűbb metilfenidát tartalmú gyógyszer a Ritalin, amit figyelemzavaros hiperaktivitással ADHD küzdő, 6 évnél idősebb fiataloknak írnak fel.

sakk fogyás

A gyógyszer a prefrontális körök aktivitásának fokozásával éri el a teljesítmény növekedést a figyelem, munkamemória és az impulzuskontroll területén.

Lieb kísérletében a vizsgált sakkozók valamelyik serkentő szer elfogyasztása után számítógépek ellen kezdtek el sakkozni, és teljesítményük mérhetően nőtt azokban az esetekben, amikor hatóanyagot kaptak, és nem placebót.

 • Nem veszít zsírt a tren- en
 • Mya fogyás
 • De mi a titkuk?
 • A legbiztonságosabb módszer a végleges fogyáshoz
 • Talán egy sport sem veszi annyira durván igénybe az emberi szervezetet, mint a sakk Valószínűleg kevesen gondolnák, hogy a sakk bármilyen szinten egy lapon említhető egy maraton lefutásával, pedig valójában a két sporttevékenység nagyon is összemérhető.
 • Tweetelés Egy minden szempontból meglepő információ látott napvilágot a profi sakkozók világából, ami talán kulcsa lehet mindannak, amire az emberiség a kezdetek óta keresi a megoldást.
 • Itt a bizonyíték, a sakk igenis kemény sport | Vezess
 • Megvan a tökéletes fogyókúra titka: profi sakkozónak kell lenni hozzá | hu

A felfedezés arra a meglepő eredményre jutott, sakk fogyás a szerek nem gyorsították meg sakk fogyás döntéshozatalhoz szükséges időt, tehát a sakkozók nem gondolkodtak gyorsabban, sőt inkább lassabban játszottak, tehát azáltal nőtt a teljesítményük, hogy hajlandóak voltak több időt fordítani a döntéshozatali folyamatokra.

A koffein olyan természetes teljesítményfokozó anyag, amely a szervezetbe kerülve már nagyon kis mennyiségben fokozza a fizikai vagy szellemi teljesítményt. Kutatásokon alapuló kísérletek támasztják alá, hogy a koffein élénkítő hatását, az agyi aktivitást és sakk fogyás csökkentő hormon, az adenozin átmeneti gátlásával biztosítja.

sakk fogyás

Ahhoz, hogy a szervezet a zöld vagy fekete teában jelen lévő koffeint hasznosítani tudja, egy olyan enzimatikus folyamatra van szükség, ami lassítja a koffein felszívódását a bélből.

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük — szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén.

Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér. Támogasd a Qubit fennmaradását!

Olvassa el is