Öt ok, amiért soha ne szedjünk protonpumpa gátlókat

Főoldal » Az orvos válaszol » Dr. Szendei Katalin » Reflux - PPI proton pumpa inhibitor elhagyása Kérdés:  Savas refluxra, enyhe rekeszizomsérvre szedek protonpumpa gátlót pantoprazolt 40 mg immáron 2,5 éve.

Reflux - PPI (proton pumpa inhibitor)elhagyása

Akárhányszor visszamentem kontrollra a gasztroenterológusomhoz, soha nem láttam különösebb segítőkészséget, vagy, hogy megoldást keresnénk a problémára, mindig csak a ppi további szedése volt a tanács, és ezzel le van zárva a dolog. Azonban mostanra úgy érzem, már kezdenek a ppi mellékhatásai egyre kényelmetlenebbé válni. Az emésztésem mostanra teljesen megzavarodott, folyton különböző fertőzéseket szedek össze, hiába figyelek nagyon az alaposan megtisztított és előkészített ételekre.

Félek, ha ennél is huzamosabb ideig szedem, még ennél is kellemetlenebb lesz a helyzet csontlágyulás, vérszegénység stb.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg Ám még ennél is aggasztóbbak azok a tudományos eredmények, amelyek a PPI-k hosszú távú mellékhatásaival kapcsolatban láttak napvilágot.

Próbáltam a napokban letenni, de fogyás alapjai 3. Ez lehet a gyógyszer hirtelen megvonásától, vagy ez csak az alapállapot gyógyszermentesen?

Reflux és PPI

Lehet az, hogyha egyre kisebb dózisban tenném le, akkor nem törne elő ilyen erősen újra a savas refluxom? Nem nagyon tudom most már, hogy mit csináljak.

Menjek el másik orvoshoz, vagy menjek el méregdrága magánrendelésre, kérjek gyógyszerváltást, vagy tegyem le a gyógyszert? Már ott tartok, hogy elkezdtem az eddig általam megvetett, humbugnak tartott gyógynövényes, természetgyógyász megoldások után keresgélni, hátha.

Egyébként, lehet a ppi-t egy életen át szedni, vagy jól teszem, ha erőlködök azon, hogy elhagyjam?

ppi fogyni

Szedek fogamzásgátlót is, ez befolyásolhatja a gyomorsav tartalmat, vagy ez csak mese? Hatóanyag: ethinylestradiol, cyproterone; ATC: Cyproterone és estrogen.

ppi fogyni

Hálával és köszönettel, egy ppi fogyni éves nő. Szendei Katalin ;21 áprilisi    InforMed Válasz:  Azt háziorvosával is megbeszélheti, hogy valamelyik "régebbi" savtermelést csökkentő gyógyszert kezd el szedni, mert a tartós savtúltengés fekélybetegség kialakulásához vezethet, tehát valami "védelem" ez ellen kell. Ha hat, akkor is mindegyikből a még hatásos minimális dózist kell kiválasztania, nem beszélve arról, hogy a savtúltengésnek évszakoktól függő ingadozását is figyelembe ppi fogyni venni tavasszal és ősszel hevenyebbés nyáron akár meg lehet próbálni kihagyni.

Sokszor szorongás, stressz is fokozza a savtermelést, és ennek csökkenése is esetleg dóziscsökkentés lehetőségével jár. De tegye ezt fokozatosan, és átmenetileg Salvus víz, szukralfát használata is szóba jön. A PPI gyógyszerek feltétlenül biztonságosak, alig valószínű, hogy a PPI szedés bárkire nézve, bármilyen tekintetben jelentős kockázattal járna.

Súlyos érvek a savgyógyszerek ellen. Ez az 5 téged is elijeszt majd.

Azonban vizsgálatok alátámasztották a PPI elvonást követő sav "rebound" hipersekrecio tényét, és ennek klinikai jelentőségét. Ppi fogyni azt, hogy gyors elhagyása után az ismert savtermelésnél nagyobb mértékű savtermelés van.

Oka talán a szer adását kísérő hypergastrinaemia miatt kialakuló enterochromafin—szerű sejt hyperplasia lehet.

• A savcsökkentés lehetőségei | Budai Gasztroenterológiai Centrum
  • Fogyás folyamata
  • Nagyon veszélyes gyógyszerek!
  • Ppi adag felezése Legfrissebb cikkek a témában Gyomorégés és a savközömbösítők - Mikor alkalmazzunk gyógyszert?
  • Öt ok, amiért soha ne szedjünk protonpumpa gátlókat
  • Reflux és PPI - Reflux és gyomorfekély
  • Évek óta küszködök refluxos panaszokkal hiatus herniávalami az utóbbi hétben erősen fellángolt, légúti és mellkasi panaszokat is okozva.

Ez a savtermelő sejtek túlburjánzását jelenti. Az utóbbi években i vihart kavart az a feltételezés is, hogy a PPI-k csökkentik a clopidrogrel hatását, ezáltal fokozzák a cardiovascularis szív és érrendszeri betegségek gyakoriságát. A clopidrogel egy "vérhígító", amit Aszpirinnel acetilszalicilsav együtt szoktak szív és érrendszeri beavatkozások után adni, és az acetilszalicilsav gyomorkárosító hatását kivédendő PPI adását is elrendelik.

ppi fogyni

Jelenlegi ismereteink szerint, ha a bevételűk nem egy időben történik, ez a feltételezés nem igazolódott. De ez csak egy nagyon "beteg" betegcsoportot érint, egyelőre csak óvatosság ajánlható olyan emberek savcsökkentő kezelésében, akik pneumóniára egyébként is hajlamosabbak idősek, immunszupprimáltak, visszatérő légúti fertőzés miatt ismételten antibiotikum adására szorulnak.

ppi fogyni

Nő a bélrendszeri Salmonella, Campylobacter, Clostridium fertőzések száma is. Ppi fogyni hiány is kialakulhat.

ppi fogyni

Néhány tanulmány kapcsolatot talált a csípőtáji csonttörések és a tartós PPI szedés között. A lehetséges magyarázat talán a PPI kalcium felszívódást csökkentő hatása lehet.

ppi fogyni

Tehát az említettek szerint a károk és hasznok számbavételével, a pácienst teljes kórtörténete ismeretében orvossal konzultálva szedjék csak a gyógyszert.