Kovács Orsolya

Sosem felejtem el az első alkalmat, amikor gyermekotthonban jártam. Elsős egyetemista hallgatóként teljes értetlenséggel jöttem ki az egyik fővárosi átmeneti otthonból. Mégis hogyan lehetséges, hogy ezeknek a csodálatos, eleven gyerekeknek család nélkül kell felnőniük?

Sok évnyi önkéntes tevékenység és szakmai tudás elsajátítását követően ma már inkább az a kérdés vezeti munkámat: hogyan tudja valaki átformálni, sőt előnyére fordítani a korai években átélt nehézségeket?

Merthogy bár halmozottan hátrányos élethelyzetből jönnek, de rengeteg személyes erőforrással bírnak a gyermekotthonban nevelkedő gyerekek. Ahhoz, hogy ezeket ki tudják aknázni, kellenek olyan emberek és egy olyan közösség, akik bíznak bennük, figyelnek rájuk. Amikor megfogalmazódott bennem az önkéntes szervezet, a Közel Hozzánk program elődjének célja, világos volt: igazi változásokat csapatban lehet csak elérni, amelyben a tagok belső motivációja adott.

Pszichológusként mélyen hiszek a változásban, amely bár lassú és összetett folyamat, lehetővé teszi, hogy javítsunk életminőségünkön. A gyerekeknek ehhez megfelelő kapcsolatokra van szükségük, amelyeken keresztül sikeres mintákat és megküzdési formákat sajátíthatnak el. Ezt kívánjuk számukra biztosítani sokrétű foglalkozásaink alkalmával.

Hazai és holland tanulmányaim és tanácsadói tapasztalatom során a legkorszerűbb elméleti és gyakorlati módszereket sajátíthattam el a normális és deviáns pszichológiai fejlődésről, amit szakmai programjaink kidolgozása és megvalósítása során igazán hatékonyan alkalmazhatok. A Vásáry Tamás Alapítvány szakmai vezetőjeként kiemelten fontosnak tartom az önkéntesek állandó fejlesztését, akik ezáltal professzionális segítőként tudnak jelen lenni a gyerekek életében.

Bezárás