A gyermekkori elhízás és hirtelen fogyás okai - Ezt tehetjük ellene | Femcafe

Gyerekkori elhízás: nem a fogyókúra a megoldás Állítólag egyre nagyobb méreteket ölt a gyerekkori elhízás.

henry rollins fogyás nagy fogyás történetek

Mit lehet tenni ellene? Kun Gabi Ajánlom Robyn Koslowitz klinikai szakpszichológus szerint a gyerekkori elhízás esetében a legtöbb szülő egy dologban nagyot téved: azt hiszik, hogy fogyókúráztatni kell a gyereket.

fogyni nw test vékony roma prezzi

Hogy a fogyókúra helyett mi a teendő, azt egy páciense esetén keresztül írta le a szakember. Lana hétéves kislány volt, aki jelentős súlyfelesleggel rendelkezett, amikor az anyja, Kayla felkereste Koslowitz rendelőjét, mert a gyerekorvos szerint Lanát fogyókúráztatni kellett volna, ám ezzel az anya nem értett egyet.

A gyerekorvos aggodalma jogos volt, mert a kislány vérképe nagyjából úgy nézett ki, mintha egy 40 éves kamionsofőr lenne, aki 20 éve hamburgert eszik kólával. Kayla legnagyobb aggodalma az volt, hogy nem mert a gyerekének diétázásról beszélni, mert mindenhol azt olvasta, hogy nem szabad még említés szintjén sem felhozni, ha nem akarja, hogy evészavaros legyen a lánya.

fogyás gyermekkori

segít elveszíteni a testzsírt elveszíti a haszsír férfiak egészségét

Nagy adagokat evett, de csak a kedvenc ételeiből, és főleg akkor evett sokat, ha stressz érte. Amikor elbeszélgettem Lanával, elmondta, hogy szereti az iskolát, de utálja a szünetet, mert akkor kimennek az udvarra, ahol sok lépcső van, és csak nagyon nehezen kap levegőt lépcsőzés közben. Emiatt aztán sokat csúfolták is az osztálytársai, amiért mindig szomorú lett és ilyenkor evett.

Az eset nem egyedi, sokan úgy gondolják, ha nem adnak enni a gyereknek, akkor faraghatnak a kilókon. Pedig nem ez a megoldás! Körülbelül hároméves korig kialakulnak a gyermek táplálkozási szokásaimit, mikor, mennyit és miért eszik vagy iszik.

Tehát Lana túlsúlya tulajdonképpen visszatartotta attól, hogy élvezze a gyerekkorát. Koslowitz szerint Lana problémája valójában nem a túlsúlya volt — Kayla jól tette, hogy nem fogta fogyás gyermekkori —, hanem az, hogy nem tanulta meg tápláléknak tekinteni az ételt.

Milyen étel segít abban, hogy jobban tudjunk figyelni?

fogyni mit kell enni? oxitocin fogyás tanulmány

Fogyás gyermekkori együnk, ha szeretnénk ugrókötelezni? Melyik ételtől leszünk nyugodtabbak? Ahelyett, hogy arra koncentráltunk volna, hogy mit nem ehetünk meg, arra irányítottam Lana figyelmét, hogy mit szeretne elérni és hogyan használhatja fel a helyes táplálkozást a céljaihoz.

Le és fel tudott szaladni a lépcsőn, a gyerekorvos pedig elégedetten látta, hogy a vérképe is helyrejött. Koslowitz azt javasolja a szülőknek, hogy ne féljenek a gyerekeikkel beszélgetni az egészségről.

Mi mennyit ér? A korai magas vérnyomás veszélye szeresére nő emiatt.

Igaz, hogy nem szabad megszólni a súlyukat, nem szabad fogyókúrázni, ha nem akarjuk evészavarba taszítani őket, de arról lehet — sőt kell — beszélni velük, hogy melyik étel egészséges és melyikkel ártanak maguknak. Ugyanúgy, ahogy elmondjuk a gyerekeknek, hogy miért kell fogat mosni vagy eleget aludni, az evésről is muszáj tanítani őket, hogy tudják, milyen ételekkel tesznek jót a szervezetüknek.

Fogyás gyermekkori is csoda, hiszen gyakran hallunk olyan kutatási eredményekről, amik szerint hazánk az élvonalban van a gyermekkori elhízás tekintetében. Hiszen vannak olyan esetek, amikor az obesitas mértéke már akkora, hogy veszélyezteti a gyermek egészségét, és ilyenkor kétségkívül fogyókúrára, vagyis inkább életmódváltásra van szükség. A változás minden életkorban nagyon nehéz, de gyermekek esetében még hatványozottan így van, mert életkoruknál fogva még nincs belátásuk a problémára. Sokkal kevesebb motivációval rendelkeznek a súlycsökkentésre, mint a felnőttek, pedig ők is szenvednek az állapotuktól mind fizikailag, mind szociálisan. Nagyon büszke vagyok az akkori önmagamra, de visszagondolva — sok akkori és későbbi szorongás megelőzése érdekében- még jobb lett volna, ha korábban megtörténik az a bizonyos életmódváltás.