fogyni parafa
  • Category: Cikkek A természetes anyagok csúcspontján vannak, az emberek váltak értsd meg, hogy divatos, gyönyörű, természetes.
  • Gyerek próbál lefogyni
  • Ideje véglegesen leszámolni azzal a tévhittel és előítélettel, hogy csavarzáras palackba csak a friss, könnyű, gyorsan elfogyasztandó borok kerülnek.
  • Share on Facebook Share on Twitter A padlóburkolat modern anyag a felületkezeléshez.

Tíz tudnivaló a parafa dugóról Avagy hogyan készül? Bár van olyan új-világi bortermelő ország, amely szinte teljes mértékben átállt a csavarzárra, nálunk még mindig a parafa az első számú megoldás.

A dugók a borral ellentétben nem fogynak el, és az újrahasznosító gyűjtőpontra való eljuttatásuk sem olyan egyszerű, mint az üvegpalackok esetében. Az idei Bor- és Pezsgőfesztiválon azonban elindult egy olyan összefogás, amely lehetővé teszi a parafa dugók összegyűjtését és újrahasznosítását.

Ha pedig ennyire elkezdünk figyelni a parafa dugóra, miért is ne tudhatnánk meg többet róla?

fogyni parafa

Tíz tudnivaló a parafáról című cikkünkhöz, amely jelen írás előzményének tekinthető, kattints IDE. Az igazi, boros dugónak szánt parafa csak a paratölgy fogyni parafa szüretéből származhat.

Ekkorra lesz megfelelő ugyanis a kéreg minősége, és a vastagsága. Ezt a réteget Portugáliában amadiának hívják.

Parafa padló előnyei és hátrányai

A kéreg lefejtése öt lépésből áll. Az első lépés a felhasítás, amely során egy függőleges vágást ejtenek a kérgen. Érdekesség, hogy a hangból, amelyet a fejsze ad a vágáskor, következtetni lehet arra, hogy milyen könnyen fogyni parafa majd el a kéreg a törzstől. Ezt követi két lépésben az elválasztás folyamata, majd leemelik a kérget a fáról.

Minél nagyobb egybefüggő darabot sikerül leszedni, az annál nagyobb értékkel bír. Végül a törzset megtisztítják minden ottmaradt apróbb kéregdarabkától.

Padló parafa

Miután ez mind lezajlott, az adott év utolsó számjegyével megjelölik a fát, hogy később egyértelmű legyen, mikor jön fogyni képregény újra a szüret ideje. A parafát, akárcsak a hordókészítésre szánt faanyagot felhasználás előtt még pihentetik, hogy a biológiai folyamatok leálljanak. Korszerű feldolgozás esetén ennek helyszíne a feldolgozó telephelye. Lényeges, hogy fogyni parafa lejtős területen helyezzék a bálákba rakott kérget, így az eső sem zavarja a stabilizációs folyamatot.

Parafa a konyhában: az edényalátéttől a dekorációig

Ez alatt a legalább hat hónapos időszak alatt- szabványban rögzítetten - a parafa, tisztasága megőrzése végett, nem érintkezhet sem földdel, sem fával, tekintettel arra, hogy utóbbi esetben erős a gombás fertőzés veszélye. A stabilizálódott parafát azután kb.

fogyni parafa

Ennek az a célja, hogy mechanikailag megtisztítsák, eltávolítsák a káros illó anyagokat, az ívelt formájú kéreg kiegyenesedjen a további feldolgozhatóság érdekében.

A folyamat lényege, hogy a sejtek a forralás hatására újra kitágulnak a bennük lévő gázoktól.

fogyni parafa

Egy két-három napos pihentetés után a parafa nedvességtartalma eléri a kívánt szintet. Ezután kerül sor az osztályozásra.

fogyni parafa

A méret és minőség szerint válogatott kérgeket ezt követően kisebb hasábokra vágják, a dugók fúrására előkészítik. A fúrás kézzel, de egyre inkább géppel végzett munkafolyamat.

Ezt követően a parafa dugók csiszolással elnyerik végső formájukat, és méretüket. A különféle minőséget biztosító válogatás először számítógép segítségével történik, de ezt minden esetben kézi válogatás követi.

fogyni parafa

Ezután mosással egy újabb tisztítás, és a szín meghatározása következik, majd szárítással beállítják a végső nedvességtartalmat. A dugókon megjelenő feliratok élelmiszeriparban elfogadott festékkel vagy égetéses technológiával készülnek.

fogyni parafa

Végezetül egy szilikonos védőréteg gondoskodik arról, hogy a dugókat könnyű legyen a palack szájába helyezni, illetve fogyasztás előtt kihúzni. A parafadugó gyűjtő kampányról többet is megtudhatsz Programajánló rovatunkból.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!