A Vásáry Tamás Alapítvány szakmai vezetőjeként a gyerekek és önkéntesek fejlesztésének stratégiai, módszertani és operatív megvalósításáért vagyok felelős. A Közel Hozzánk program alapítójaként már közel tíz éve foglalkozom gyermekvédelemmel. Sosem felejtem el az első alkalmat, amikor gyermekotthonban jártam. Elsős egyetemista hallgatóként teljes értetlenséggel jöttem ki az egyik fővárosi átmeneti otthonból. Mégis hogyan lehetséges, hogy ezeknek a csodálatos, eleven gyerekeknek család nélkül kell felnőniük?

Sok évnyi önkéntes tevékenység és szakmai tudás elsajátítását követően ma már inkább az a kérdés vezeti munkámat: hogyan tudja valaki átformálni, sőt előnyére fordítani a korai években átélt nehézségeket?

Merthogy bár halmozottan hátrányos élethelyzetből jönnek, de rengeteg személyes erőforrással bírnak a gyermekotthonban nevelkedő gyerekek. Ahhoz, hogy ezeket ki tudják aknázni, kellenek olyan emberek és egy olyan közösség, akik bíznak bennük, figyelnek rájuk. Amikor megfogalmazódott bennem az önkéntes szervezet, a Közel Hozzánk program elődjének célja, világos volt: igazi változásokat csapatban lehet csak elérni, amelyben a tagok belső motivációja adott.

Pszichológusként mélyen hiszek a változásban, amely bár lassú és összetett folyamat, lehetővé teszi, hogy javítsunk életminőségünkön. A gyerekeknek ehhez megfelelő kapcsolatokra van szükségük, amelyeken keresztül sikeres mintákat és megküzdési formákat sajátíthatnak el. Ezt kívánjuk számukra biztosítani sokrétű foglalkozásaink alkalmával.

Hazai és holland tanulmányaim és tanácsadói tapasztalatom során a legkorszerűbb elméleti és gyakorlati módszereket sajátíthattam el a normális és deviáns pszichológiai fejlődésről, amit szakmai programjaink kidolgozása és megvalósítása során igazán hatékonyan alkalmazhatok.

Az Alapítványnál végzett tevékenységem mellett magánpraxisomban felnőttekkel foglalkozom, olyanokkal akik elakadtak az életük valamely területén, vagy szeretnének elégedettebbek lenni önmagukkal és életükkel.

Fontos számomra az oktatás, így online kurzusok és előadások által (MCC, KAPSZLI, Pszichoszakhét) igyekszem megszerzett tapasztalatommal és tudásommal új gondolatokat és nézőpontot adni hallgatóimnak. Kísérem a közönséget egy-egy témában, és együtt alakítjuk olyanná, amiből ki-ki haza tudja vinni azokat a válaszokat és kérdéseket, amelyek őt előre viszik.

Bezárás