A Vásáry Tamás Alapítvány szakmai estjéről

Szürke reggel, öt síró gyermek, egy összetört szívű anya és a felelősségteljes nevelőszülők. Vincze Máté Artur Elválasztva című filmje egy családból való kiemelés folyamatát tárja elénk. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy mint egy dokumentumfilmben, szép lassan a néző minden kérdésére választ kap, a rendező nem tér ki a számunkra legfontosabbnak tűnő információk ismertetésére.

A Vásáry Tamás Alapítvány szakmai estjén Rácz Andrea szociológus, az ELTE Szociális Munka Tanszék vezetőjének előadása a fent említett filmre építkezve rengeteg érzelmet vált ki és sok kérdést vet fel a résztvevő önkéntesek és mentorok körében. Miért került sor az elszakításra? Miben hibázott az anya? Milyen segítségre számíthatnak a szülők, miután a gyermekeik nevelőszülőkhöz kerültek? Milyen feltételekkel kerülhet vissza az öt gyermek vér szerinti szüleihez? Olyan kérdések ezek, amelyre nemhogy a rövidfilm, hanem sok esetben maga a szülő, a nevelőszülők, a segíteni akaró önkéntes és egy gyermekvédelmi alapítvány sem tudja a választ. Az Elválasztva című filmre akár az egész folyamat metaforájaként is tekinthetünk a hiányos információkkal, a tehetetlenséggel, a segíteni akarással és a túlcsorduló érzelmekkel.

Az Alapítvány önkéntesei által megfogalmazott kérdések mind egyfelé mutatnak. Hogyan segíthetünk egy gyermekotthonban élő gyermeken, ha annyit tudunk múltjáról, amennyit a film is bemutat. Néhány elejtett mondatból kell összeraknunk egy teljes képet, ami persze lehetetlen. De vajon minden részletet ismernünk kell ahhoz, hogy segíteni tudjunk? Jogos kérdés, ahogyan az is, hogy akik a gyermekek sorsáról döntenek, vajon többet tudnak a körülményekről, a családi kapcsolatokról, a szülők szándékairól, mint amennyit a film a szemünk elé tár? Sajnos erre a kérdésre sok esetben nemmel kell válaszolnunk, azonban segítségnyújtás mindig lehetséges, még akkor is, ha kilátástalannak tűnik a küzdelem. A gyermekek élettörténetébe belépve mindent meg kell tennünk azért, hogy értékkel, tudással és szeretettel járuljunk hozzá fejlődésükhöz.

Leszkovszki Emma

Bezárás