“Azok a gyermekek, akik meg vannak fosztva az anyai szeretet kötésétől, nem képesek kifejleszteni az önmaguk elfogadásához és szeretetéhez szükséges bizalmat, és ezért gyakran ellenséges viszonyban élnek másokkal.”/ Irvin D. Yalom

A szívdobbanás program rengeteg fiatal számára nyújt támaszt, szolgáltat információt a párkapcsolati erőszak lehetséges formáiról, az alapvető emberi jogokról és arról is, hogy miként és kitől kérhetünk segítséget. A NANE Egyesület és partnere által létrehozott, a Daphne project keretein belül létrejött prevenciós program arra hívja fel a figyelmet, hogy nem elég csupán a felnőttek kapcsolataira koncentrálni. Nagy számban fordulnak elő a huszadik életévüket még be nem töltött fiatalok körében az olyan párkapcsolatok, amelyek nem a kölcsönös tisztelet alapjairól építkeznek. Gyakori probléma hogy a felek közötti egyenlőtlenség észrevétlen marad. A pár számára természetessé válik, hogy partnerükkel a kialakult minták szerint viselkednek, ez pedig téves képet szülhet arról, hogy milyennek is kell lenni egy ideális párkapcsolatnak.

A nem megfelelő elképzeléseket nem kizárólag saját tapasztalatok hívhatják elő. A közvetlen környezetben megjelenő negatív minták szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fiatalok nagyobb eséllyel ragadjanak benne egy ártó, hosszútávon kizsigerelő párkapcsolatban. Az állami gondozásban nevelkedő gyermekek életének kezdetén sokkal gyakrabban jelenik meg a párkapcsolati visszaélés, a verbális vagy fizikai erőszak bármely formája akár közvetlenül, akár közvetve. A gyermekotthonok lakói nagy százalékban pontosan ezek miatt a körülmények miatt kerülnek állami gondozásba. Az ilyen különleges helyzetben élő gyermekekre és tinédzserekre fokozottan jellemző, hogy az instabil körülmények, az állandó kapcsolatok hiánya miatt különösen vágynak a szeretetre, az odafigyelésre. Mindent megtennének egy apró szeretetmorzsáért, tartozni szeretnének valakihez, akit ők viszont szerethetnek. Bár a megbízható társ utáni vágy kezdetektől az emberbe van kódolva, ez túlélésünk záloga, az állami gondozott gyermekeknél a kötelékek szándékolt keresése, a szeretet iránti vágyakozás gyakran párosul negatív tapasztalatokkal és gyakori a szeretetért való kompromisszumkötés, az erőszakra utaló jelek elbagatellizálása, az önvád, az értéktelenség érzése, a „megérdemeltem” hozzáállás.

Az állami gondozott gyermekek védelmével foglalkozó Vásáry Tamás Alapítvány felismerve, hogy széleskörű tevékenysége és programjai mellett erre a problémára is feltétlenül reagálni kell, a NANE Egyesület segítségét kérte. A Párkapcsolati Erőszak Nélkül című kézikönyv segítségével felépített foglalkozásokat elsőként vitte be gyermekotthonokba, több mint 100 gyermeket bevonva. A kézikönyv tanárok, vagy oktatásban, ifjúsági munka területén dolgozók számára szolgáltat hasznos információkat a fiatalok között fellépő párkapcsolati erőszakról és ötleteket ad, hogy miként lehet a témával foglalkozó prevenciók alkalmával átadni ezt a tudást. Kidolgozott rendszerben és mindegyik témakörhöz külön kidolgozott feladatokkal igyekszik a könyv minél könnyedebbé tenni ennek a nehéz, érzelmileg megterhelő témának az átbeszélését. Elengedhetetlen érinteni a kölcsönös tiszteleten alapuló párkapcsolatok ismérveit, amelyhez a kézikönyv több feladatot is rendel. Ilyen például a „párkapcsolati barométer” című gyakorlat, amely felderíti, hogy a foglalkozáson résztvevők szerint milyen is egy egészséges párkapcsolat. Ennél a feladatnál különböző példák és szituációk felvázolása után arról kell dönteni a fiataloknak, hogy az adott párkapcsolat kölcsönös tiszteleten alapul-e, vagy sem. Véleményüket a választás után megoszthatják, kifejthetik, és megmagyarázhatják, hogy mi alapján döntöttek a pozitív vagy negatív megítélés mellett.

A kézikönyv második részének középpontjában a párkapcsolati erőszak, annak figyelmeztető jelei, típusai, dinamikája és hatásai állnak. Elengedhetetlen, hogy a lehető legtöbb információt adja át a prevenciót vezető szakértő és kitérjen a verbális, nem verbális, valamint fizikai erőszakra is. Lényeges, hogy már a legapróbb jelekből is képesek legyenek a résztvevők felismerni, ha rossz irányba tart saját, vagy akár egy társuk kapcsolata, ne csak a tettlegességig fajult helyzetekből asszociáljanak párkapcsolati erőszakra.

A kézikönyv harmadik modulja a párkapcsolatok minőségének megítélése és a párkapcsolati erőszak után a segítségnyújtásra és a támogatásra helyezi a hangsúlyt. A résztvevők a szakértő segítségével arra keresik a választ, hogy mikor jön el az a pont, hogy közbe kell lépni, valamin változtatni kell. Elengedhetetlen megbeszélni a probléma jogi hátterét és a résztvevőknek teljes képet kell kapniuk arról, hogy milyen beavatkozásra jogosult segítő szervezetek és szolgáltatások léteznek, kihez fordulhatnak segítségért.

A NANE Egyesület munkatársai által tartott preventív foglalkozások révén a hátrányos helyzetű, sérülékeny kapcsolati mintákkal rendelkező fiataok jutottak rendkívül hasznos információkhoz a témakörben. A szervezési nehézségek ellenére az alapítvány célja, hogy a többi programmal párhuzamosan a szívdobbanás program is egyre hatékonyabban funkcionálhasson a gyermekotthonokban. Az operatív csapat szerint az ideális működés érdekében minden otthonban külön lányoknak és fiúknak tartott, rendszeres foglalkozásokra van szükség, mindig ugyanazokkal a csoportokkal. Így a 14-19 éves fiatalok bizalommal fordulhatnának egymás és a prevenciót vezető szakember felé és lehetőségük nyílna a probléma minden részletére kiterjedő foglalkozássorozaton való részvételre.

Leszkovszki Emma

Bezárás