Volt szerencsém megismerni egy mentor-mentorált párost, akik a Vásáry Alapítvány programjában vesznek részt. Vicsek Lillával beszéltem, aki a 10 éves kis mentoráltjával jött el a találkozóra. Lilla és a kis Marcsi már körülbelül két éve ismerik egymást a mentor programnak köszönhetően.

Maga a mentorprogram lényegében arról szól, hogy szabadidejükben különböző izgalmas programok keretében családias környezetet biztosítsanak a mentorok a gyermekotthonban élő gyerekeknek és megtanítsák őket arra, amit az iskolákban nem tanítanak, például hogy az élet különböző területein hogyan tudnak érvényesülni. Lilla szerint a mentor feladata egyfajta példamutatás, támogatás és motiválás, minden téren egy pozitív behatás a mentorált életébe. A program során egyénileg a mentoráltak fókuszálnak a gyermekekre annak érdekében, hogy a hosszú távú, személyes mentori kapcsolat lehetőséget biztosítson számukra reális és egyben magas önértékelés kialakítására, valamint lehetséges élet- és karrierpályák megismerésére.

A kapcsolatukat illetően Lilla és a kislány úgy érzi, a mentor-mentoráltságon kívül ők barátok is, sőt, valamiféle anya-lánya viszony van köztük. Lillának van egy vér szerinti kislánya, aki egyébként jóban van Marcsival is, így két helyről is megismeri a fiatalokat érintő trendeket és igényeket. Például ha a lányának vesz vitamint, Marcsinak is, illetve amikor a lányának csomagol uzsonnát, a mentoráltjára is gondol.

Rengeteg közös promramuk van, elvégre körülbelül hetente találkoznak és Lilla igyekszik a lehető legtartalmasabb dolgokkal tarkítani Marcsi életét. A közelmúltban például strandon voltak, ajándékot készítettek és elmentek vásárolni új ruhákat, ahol a pénz beosztását is együtt gyakorolták. Emellett a programban van lehetőségük a fiataloknak pontot gyűjteni hasznos tevékenységekért, mint például menhelyi kutyák sétáltatása. A pontokat pedig különböző ajándékokra válthatják be.

A mentorprogram túlmutat az együtt tanuláson és a hasonló jellegű specifikus tevékenységeken, mivel gyakorlatilag egy életre szóló kapcsolatot eredményez, amiben a mentor az élet legtöbb területén támogatja a mentoráltat, mondhatni egy rendhagyó családtagként van jelen az életében.

Szert Soma

Bezárás