Írni kell erről.  A motivációkról, az optimizmusról és az odaadásról. Olyan emberekről, akik mind más és más háttérrel, múlttal, pályafutással rendelkeznek, mégis együtt akarnak tenni valamit az állami gondozásban élő gyermekekért.

A Vásáry Tamás Alapítvány 2. születésnapja az, amely az egyébként csendes, most azonban nyüzsgő kávézóba csődítette az önkénteseket és az operatív csapatot. Utóbb említett kisebb zajhoz a szomszédnak is volt egy-két keresetlen szava, (zörgetése, kopácsolása), de a hangulatot ez maximum csak fokozni tudta, mint ahogy a gondosan kiválasztott szituációs játékok is. Nagy verseny alakult ki a gyermekotthonok önkéntesei között. Minden erejükkel azon voltak, hogy megtalálják egymásban a közös és a legkülönbözőbb tulajdonságokat, valamint hogy élő szobrokat alkotva hűen ábrázolják a gyermekotthonok mindennapjait. Ahány ház annyi szokás, halljuk gyakran. Fokozottan érvényes ez a mondás a gyermekotthonokra. Különböző kihívások, eltérő hangulat, más-más problémák és megoldások.

Későre jár, észre sem vettük, milyen gyorsan telik az idő, már csak a pezsgő és a torta van hátra. Egy igazi harcost idéző vágás előtt egy laza, poénokkal nem spóroló beszédet hallhatunk alapítónktól, Vásáry Tamástól. Bár nem mindig egyértelmű, hogy a humoros történetek és a tanulságos életesemények folyama merre is tart, valamit mindig sikerül kihangsúlyozni. Büszke arra, amivé kinőtte magát az alapítvány, igazi missziónak nevezi azt a fáradhatatlan munkát, amellyel az esemény részvevőinek mindegyike nap, mint nap hozzájárul az alapítvány hosszútávú céljainak eléréséhez.

Az este zárásaként a mentorok felelevenítik azokat az élményeiket, amelyek a legnagyobb kihívást jelentették számukra a Vásáry Tamás Alapítvány önkéntes csapatához való csatlakozásuk óta. Abban mind egyetérthetünk, hogy igazi bűvészmutatvány lehet néhány óra alatt egy komplett farsangi jelmezt összeállítani és nem lehet az sem könnyű, mikor az egyik gyermek házi feladatában olyan matek egyenlettel találod szembe magad, amelynek megoldásához neked is elkéne egy kis segítség. Akadtak olyan történetek is, amelyek nem kis megpróbáltatást, érzelmi érettséget kívántak meg az önkéntesektől, azonban még ezekben a megrázó, embert próbáló helyzetekben is a pozitív odafordulás, az örök optimizmus az, ami sugárzik az alapítvány csapatának minden tagjából.

Szerző: Leszkovszki Emma

Bezárás