Alapítványunk önkéntesei múlt hét vasárnap találkoztak az első nyári intervízió alkalmával. A szervezők mindenek előtt egy félig kötött beszélgetéssel készültek, amely során mindenki megoszthatta az elmúlt félév tapasztalatait.  Egy rövid bemutatkozó kör után kiderült, hogy érkeztek az Együtt tanulás, illetve a Mentor program önkéntesei közül is, akik a Cseppkő Gyermekotthonban és a Bokréta Lakásotthonokban foglalkoznak a gyerkőcökkel.

Az intervízió fontos lehetőséget teremt nemcsak arra, hogy az önkéntesek a személyes nehézségeiket megosszák, hanem arra is hogy azokat alaposabban átbeszélhessék a társaikkal. Mivel legtöbbször munkájuk során nem érintkeznek egymással, így egy-egy ilyen alkalom láthatóan segíti a saját élmények feldolgozást, megértését. Rengeteg téma szóba került az intervízió során, amelyből erősen kirajzolódott a nevelő-önkéntes-gyerek kapcsolat kérdésköre. Tulajdonképpen hol van a helye az önkénteseknek a rendszerben? Meddig terjed a hatáskörük? A mindennapokban és kiélezett helyzetekben – mint például étkezési, higiéniai vagy viselkedésbeli problémák esetén – fontos tudni, hogy milyen pedagógiai módszerekkel élhet az önkéntes. A nevelők vagy otthonvezetők módszerei és eszközei sokszor merőben eltérnek attól, amit az önkéntesek alkalmaznak. Ez alapvetően nézeteltérést okozhat, amit azonban nagyon fontos, hogy az önkéntesek helyén tudjanak kezelni. A gyermekhez lojálisnak kell maradniuk és megtartani a bizalmát, miközben törekedniük kell arra, hogy a nevelőkkel is együtt dolgozzanak. Az intervízió során szerepet kapott még a gyerekek szerelmi élete, a pszichológushoz járás nehézségei, valamint a konfliktusok kezelésére alkalmas nevelés nélkülözhetetlensége.

Ezek a témák mind felmerülnek alapítványunk önkénteseinél, fontos hangsúlyt fektetni ezekre a kérdésekre és képzés illetve intervízió/szupervízió formájában megtámogatni őket. Az önkéntesek egy kifejezetten bensőséges hangulatot teremtettek nyár eleji intervíziónk alatt, ahol mindenki megnyílt és sokat tanult.

Schőnviszky Rebeka

Bezárás